Automobilka DeLorean plánuje skutečné létající auto. Již příští rok!

Člověk má pocit „Návratu do budoucnosti“. Automobilka DeLorean totiž plánuje postavit vůz, který bude skutečné létat. Vypadá však zcela jinak než jeho filmový předchůdce.

Lukáš Bašta

17. 8. 2017

Asi si pamatujete na létající auto z kultovní filmové trilogie Návrat do budoucnosti. Ve filmu vědátor Emmet Brown přetvořil model vozu DeLorean DMC-12, aby s ním mohl cestovat časem a mimo to i létat. Stačilo jen trochu plutónia od pákistánských přátel...

Samotný vůz značky DeLorean nijak závratný úspěch nečekal. Ačkoliv auto vypadalo náramně a těší se dodnes velké popularitě, nemohlo se pyšnit zajímavými jízdními vlastnostmi, natož aby za sebou nechávalo na asfaltu ohnivou stopu. To se však nyní může změnit.

Paul DeLorean totiž plánuje vytvořit nástupce tohoto legendárního vozu. A nestaví ho pro silnice, ale rovnou pro oblaka nad nimi. Nový DeLorean bude auto-letoun s možností vertikálního startu a první prototyp v plné velikosti by měl být hotový během roku.

V to alespoň Paul a jeho tým doufají. Model DR-7 by měl disponovat dvěma turbínami a mezi nimi umístěnou kabinou pro dvě osoby. A proč o tom píšeme? Vůz, tedy vlastně vznášedlo, by měl být poháněn pomocí elektrické energie, přičemž na jedno nabití by měl uletět 120 mil.

DeLorean má aktuální vyvinuté modely o třetinové velikosti, na kterých provádí různé pokusy a měření. Schválně, jestli nepostihne podobný osud jako jeho předchůdce. Mimochodem, model DMC-12 v roce 2008 vstal z mrtvých – vůz šel do prodeje v limitovaných edicích.

Zdroj: DeLorean AeroSpace, Behance.net