IKEA začala prodávat solární panely a domácí akumulátory

Švédský prodejce nábytku IKEA se rozhodl vstoupit do světa trochu větších aplikací, které pomohou ekologii světa a ekonomice domácností. Začal ve Velké Británii nabízet solární panely a akumulátory pro zapojení do domácí sítě.

František Mašek

4. 8. 2017

Vyfoťte solární panely a vyhrajte! Více zde.



Solární panely jsou v nabídce už od roku 2013, ale zatím šlo o neucelený balíček, kde bylo zapotřebí přebytek energie posílat zpátky do sítě. Nyní je tu i akumulátorový set, který by měl konkurovat tomu od Tesly. Výhodou je nižší cena, nevýhodou nižší kapacita.

Uchovávat je důležité

Energii, kterou solární panely vyprodukují, je potřeba zachytávat, protože slunce bohužel svítí zrovna v době, kdy je elektřiny potřeba nejméně. Takže využití zachycené energie je mnohem ekonomičtější a rozumnější. Pro IKEA, která se už léta snaží tlačit více a více svých výrobků k ekologicky přátelským, je tohle další krok, který byl zapotřebí. Ostatně o tom, jak se švédský nábytkářský gigant angažuje v cirkulární ekonomice, jsme vedli rozhovor se Soňou Jonášovou z Institutu cirkulární ekonomiky.

Nabídka akumulátorových setů ale není tak výhodná jako například u konkurenční Tesly. Set má kapacitu 3,3 kWh, což stačí na svícení světly s 200 W na 14,5 hodiny. Cena je 3000 liber (90 000 korun). Tesla Powerwall nabízí kapacitu 14 kWh za cenu 5900 liber (177 000 Kč). Pokud přepočteme, kolik tedy stojí jedna kWh, pak vítězí Tesla s cenou 12 600 Kč proti 27 300 Kč u IKEA. Ovšem je otázka, kolik energie potřebují některé domy. Ne všechny chtějí nabíjet své elektrovozy, což je jeden z hlavních přínosů akusetu Powerwall.

Velká Británie před týdnem vyhlásila takzvanou Faraday Challenge, což je cena britského ministerstva školství pro ty, kteří posunou akumulátorový výzkumný program nejdále. A cena není malá. Rozdělí se 245 milionů liber (7,35 miliardy korun).

Zdroj: IKEA