Apple Park: revoluční sídlo nakousnutého jabka s čistou energií

Ředitelství Apple ukazuje cestu, jak lze stavět kancelářské budovy s využitím místních zdrojů energie a dalších účinných technologií.

Ondřej Šumavský

4. 4. 2017

Vize Steva Jobse, zakladatele firmy Apple, kterému by letos bylo 62 let, se pomalu, ale jistě naplňuje. Nové sídlo Applu bude dokončeno v dubnu tohoto roku  a mělo by pojmout na 12 000 zaměstnanců. Steve Jobs představil první plán na vybudování revoluční budovy pro firmu již v roce 2011. Krátce poté však zemřel po dlouhém boji s rakovinou. Nové vedení Apple na projektu dál pokračovalo a rozvoj inovativních technologií v posledních letech mu umožnil posunout dál laťku pro výstavbu chytrých budov s maximálním ohledem na životní prostředí v použitých materiálech, zdrojích energie a s důrazem na nízkou spotřebu celého komplexu.

Architektura Apple Park jde v duchu hravých kanceláří. Budova obsahuje obrovské fitness centrum pro zaměstnance, posluchárnu pro tisíc lidí nebo výzkumné centrum. Nechybí také podzemní parkoviště, samozřejmostí bude dobíjení pro elektromobily.







Celý komplex serozkládá uprostřed přírodní rezervace o rozloze 71 hektarů. O výstavbu celého projektu se stará Britská firma Fosters + Partners, která stavěla například stadion ve Wembley (VB).

Slunce pokryje 75 % spotřeby enegie

Unikátem celého projektu bude kromě použitých materiálů (budova bude disponovat zhruba 6 kilometry skla) její energetická nezávislost. Celý komplex bude fungovat jako mikro-síť se solárními panely rozmístěnými po obvodu této kruhové budovy i na střechách okolních budov s rozlohou 260 tisíc metrů čtverečních. Celkový instalovaný výkon fotovoltaických panelů dosáhne 17 megawattů a půjde tak o jednu z největších střešních solárních elektráren na světě. Vyrobená sluneční elektřina pokryje až tři čtvrtiny spotřeby energie během pracovní doby. Zbývající část dodá bioplynová stanice vybudovaná také v Apple Park. Součástí energetického řešení je také nákup elektřiny ze 130 megawattového solární parku.

Celý kancelářský komplex klade důraz také na efektivní využití energie. Pro osvětlení budou využity například moderní LED žárovky, které podle výpočtů ušetří v průměru 25 % oproti starším technologiím.

Využití baterií od společnosti Bloom Energy a záložních generátorů pak zajistí pro Apple Park energetickou nezávislost, že i při naprostém výpadku sítě nezůststanou bez energie.

Ucelené energetické řešení je založené na využití především solární energie a akumulace je dobrým příkladem toho, že i tak moderní budova jedné z technologicky nejúspěšnějších firem světa, může fungovat bez použití fosilních paliv.

Žádná klimatizace ani auta nad povrchem

Speciální technologie ventilačního systému zaručí, že budova nebude vyžadovat jakékoliv vytápění ani klimatizaci 9 měsíců v roce. Hlavní budova je ve tvaru kruhu a má více něž 1,6 kilometrů dokola. Zelenou část projektu vytvoří zhruba 7000 stromů původního charakteru, které autoři projektu vybrali s ohledem na odolnost vůči suchu. Apple také nabídne svým zaměstnancům tisícovku jízdních kol na přepravu v areálu a auta budou z velké části jenom v podzemí.

Cena za tento projekt by se měla vyšplhat na 5 miliard dolarů. Pro mnoho astronomická částka, pro Apple něco přes 2 % svých finančních zásob, které se v roce 2016 pohybovaly na 215 miliardách dolarů.

Apple není navíc žádným nováčkem mezi obnovitelnými zdroji. V roce 2016 měl nainstalováno přes 95 megawattů solárních zdrojů na svých budovách a další energii z obnovitelných zdrojů také nakupuje. Solární elektřina zásobuje například datové centrum v Renu, Nevadě. V Arizoně má pak firma také svůj vlastní solární park o kapacitě 50 MW, který prodává elektrickou energii do sítě.

Apple tak ukazuje možný směr, ve kterém lze globálně úspěšnou firmu otočit směrem k využití šetrných zdrojů energie.