Ceny energií letos klesly o desítky procent. Konce vládních stropů se zákazníci bát nemusejí

Koncem roku končí vládní strop cen za elektřinu a plyn. Společnosti na to reagují udržením hodnot zafixovaných zákazníků na stále stejných částkách.

Od nového roku přestanou platit vládní nařízení o cenových stropech elektřiny. Mimo jiné to znamená, že zákazníci, kteří si nadstropovou cenu za elektřinu zafixovali ještě před státním opatřením, by mohli být překvapeni návratem faktur k velmi vysokým částkám. Dodavatelé proto v reakci na tuto změnu zavádějí změny ceníků, ať již pro stálé zákazníky nebo pro nové.

Největší dodavatel ČEZ bude od 1. ledna pokračovat ve stropování cen elektřiny u zákazníků, kteří svůj nevýhodný tarif zafixovaný na více let stále nezměnili. To se týká přibližně 45 tisíc odběratelů, kteří ani na opakované výzvy ke změně nereagují. Společnost hodlá držet ceny na stropové výši po celou dobu jednotlivých fixací.

„Nechceme aby se tito zákazníci dostali po Novém roce do potíží, a tak jsme se rozhodli k mimořádnému kroku a i po Novém roce jim budeme účtovat stejnou cenu jako nyní, tedy ve výši vládních stropů,“ uvádí v tiskové zprávě generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Od 1. ledna snižuje ČEZ Prodej také cenu obchodní složky elektřiny u nefixovaného produktu o více než 20 procent oproti současnému stropu. V případě plynu snižuje ceny o 20 procent pod stropovou hodnotu.

Stejná opatření u zákazníků, kteří mají zafixováno na nadstropových cenách, zavedla také společnost Innogy. Neaktivních zákazníků, kterých se opatření bude týkat, ale registruje jen několik tisíc a to často takových, jejichž faktury bývají jen v řádech desetikorun a tudíž jim změna tarifu a drobná úspora nestojí za papírování.

Poslední zlevňování provedla společnost Innogy v prosinci, kdy šla s cenami elektřiny dolů o 15 procent pod cenový strop. „Celkově obchodní cena pro naše zákazníky od začátku roku klesá o více než polovinu. Lednový ceník totiž ještě odrážel dramatický nárůst velkoobchodních cen v druhé polovině loňského roku,“ vysvětluje ředitel maloobchodu David Konvalina.

Podzimní vlna zlevňování

Snižování cen se dočkali také Pražané, a to již v září. Skupina Pražská energetika snížila o 20 procent pod cenový strop u elektřiny a o 30 procent u plynu. Pražská plynárenská pak cenu za zemní plyn snížila o 44 procent pod vládní strop. Opatření pro nadstropové ceny ani jedna ze společností nezavádí, podle tiskové zprávy Pražské plynárenské je tomu tak proto, že zákazníky s vyšší cenou vůbec neeviduje.

Stejně tak to má i společnost E.ON, která eviduje jen dva tisíce klientů, kterých by se konec vládního stropu mohl dotknout. Jsou si toho ale vědomi a podobně jako v případě společnosti Innogy se stávající smlouvou setrvávají z vlastního rozhodnutí.

„Cenový strop za dodávku energií, který určila vláda, prakticky všichni naši zákazníci pocítili pouze přibližně měsíc. Už od února měli své ceny pod jeho hranicí a ve druhé polovině tohoto roku pak ceny ještě nižší. Díky tomu ušetřili během roku za dodávky energií i několik tisíc korun ve srovnání s price capovými cenami a aktuálně se jich konec vládních stropů nijak nedotkne,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

Ceny energií pak E.ON snižoval naposledy v říjnu, zákazníci zaplatí o 20 procent nižší částky pod vládní strop u elektřiny a o 25 procent u plynu.

Foto: Freepik