Mizerný život thajských opic kvůli kokosovému mléku

Thajsko je největším producentem kokosového mléka na světě. Nyní však výrobky thajských producentů začínají bojkotovat obchodní řetězce v USA, Austrálii a Evropě. Proč? Organizace PETA upozornila na fakt, že se na některých thajských farmách využívají "služeb" tzv. opičích otroků. Thajsko tak nyní přehodnocuje obchodní politiku s kokosovými výrobky a umožní prodejcům i zákazníkům zjistit, z jakého zdroje kokosové mléko pochází a jestli nebyl kokosový ořech sklizen opicí.

Kristýna Vobecká

20. 7. 2020

V Thajsku vyprodukují každoročně 1,3 milionu tun kokosových ořechů, které jsou vyvážený do celého světa. V roce 2019 exportovalo Thajsko jenom kokosové mléko v hodnotě 395 milionů dolarů. Kokosy jsou však používány také na výrobu kosmetiky, potravin a olejů. Tomu nyní udělala přítrž organizace PETA, která se zabývá etickým zacházením se zvířaty a na začátku července zveřejnila zprávu, podle které jsou v Thajsku na sklizeň kokosových ořechů používány opice. Podle organizace používají Thajci tyto opice jako stroje na sklizeň, kdy jsou nuceny lézt na stromy a sbírat až tisíc kokosů denně. Opice jsou přitom ilegálně zajaty již jako mláďata a když nejsou nuceny k práci, jsou drženy na řetězech v zoufalých podmínkách nebo zavírány do klecí. Řada z těchto opic přitom vykazuje příznaky stereotypního a opakujícího se chování, což podle odborníků značí, že jsou vystaveny extrémnímu stresu. Někteří z cvičitelů těchto opic je také používají na cirkusovou show, aby si vydělali další peníze bokem.

Mizerný život thajských opic kvůli kokosovému mléku

Podle Brooke Aldrich z organizace Animals Asia žijí tyto opice mizerným životem, který neuspokojuje jejich základní potřeby. “Makaci vepří jsou, stejně jako jiné opice, divokými zvířaty, a i v případě té nejlepší péče, kterou by jim jejich chovatel poskytoval, jim nedokážeme nahradit, že jsou drženi v zajetí, ve kterém je v podstatě nemožné uspokojit jejich základní biologické potřeby,“ uvedla Aldrich pro The New Daily. Podle ní žijí v běžných podmínkách makaci ve skupinách po 25 členech a více a jsou zvyklí na život v multigenerační sociální skupině s dominantní hierarchií a každodenní interakcí s jejími členy. Pokud jsou o tuto možnost připraveni, stejně jako o možnost volně se pohybovat, nesmírně trpí.

Zpráva o opičích otrocích v Thajsku vzbudila vlnu pohoršení po celém světě. Několik britských supermarketů prohlásilo, že přestane prodávat některé z thajských kokosových produktů. Například americký řetězec Walgreens, který provozuje více než 9 tisíc prodejen, přestal prodávat produkty, u kterých byla potvrzena opičí práce a britský prodejce Boots zakázal tyto značky v 2758 obchodech. Značky, které pro sklizeň kokosů používají opice, jsou přitom hlavně Chaokoh a Aroy-D.

Do kampaně se zapojila také snoubenka britského ministra Johnsona Carrie Symonds sérií tweetů vyzývajících obchody k bojkotu produktů, pro jejichž sklizeň byly opice použity a PETA vyzvala thajskou vládu, aby zakázala zotročování opic a jejich využívání k práci.

Transparentní sledovací systém podle thajského scénáře

V Bangkoku se tak minulou středu sešli úředníci ministerstva obchodu, agentury pro dobré životní podmínky zvířat a zástupci producentů a dohodli se na vytvoření opatření, které zajistí, aby bylo možné sledovat kokosové výrobky k jejich zdroji a zjistit, zda pocházejí z plantáží, kde se k jejich sběru nepoužívají opice.

“Musíte pochopit, že sbírání kokosů, které rostou na vysokých stromech, je pro lidi velmi nebezpečné a může skončit zraněním nebo i smrtí. Bylo by skvělé, kdybychom našli alternativní způsob, jak kokosy sbírat. Budeme šťastní, pokud budeme moci současný způsob změnit,“ řekl Somjai Saekow ze školy pro opice v jižním Thajsku, kde je učí sbírat kokosy pro agenturu Bloomberg. Využívání opic na sběr kokosů má podle zákonodárce Narise Khamnuraka v Thajsku dlouholetou tradici, která bude zřejmě potřebovat změnu, i když ji praktikuje čím dál méně pěstitelů.

Na stromech vyšších přes 15 metrů se pěstují zejména kokosy určené k získávání kokosového mléka. Podle organizace PETA však v jiných oblastech, kde se pěstují kokosy jako je Brazílie, Kolumbie nebo Havaji využívají ke sklizni metody, které nezahrnují otrockou práci opic. Z vysokých stromů místní lidé sklízejí kokosy pomocí hydraulických výtahů, lan nebo žebříků.

Zástupci organizace PETA na krok thajské vlády reagovali s tím, že vítají snahu o zlepšení sledovatelnosti kokosových produktů, ale vyžaduje to také transparentnost samotných producentů. “PETA i všichni zákazníci se těší až uvidí, že thajský kokosový průmysl funguje a nechává opice na pokoji,“ řekl Jason Baker, viceprezident pro mezinárodní kampaně v organizaci.

Zdroje: Bloomberg, The New Daily

Foto: pricklysarah